Algemene vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen.
Heb je een specifieke vraag en staat deze er niet tussen?
Neem dan gerust contact op.

Veelgestelde vragen
Openingstijden

Algemene openingstijden
Comfortzorg is elke werkdag telefonisch te bereiken voor vragen tijdens kantooruren van 8:30 tot 17:00 uur via 0513 - 437 764. U kunt ook een e-mail sturen naar info@comfortzorg.nl, of een formulier invullen op de website. Ook kunt u langskomen op één van onze locaties.

Bent u een klant bij Comfortzorg?
Klanten van Comfortzorg krijgen een eigen contactpersoon of een klein team van mensen waarmee afspraken op maat worden gemaakt.

Vakanties met Zorg
De vakantie-helpdesk zit elke werkdag voor u klaar tijdens kantooruren van 8:30 tot 17:00 uur. Het vakantieteam is te bereiken via 0900 - 234 1234

ClubCaffemed
Comfortzorg biedt met Caffemed passende dagbesteding voor jonge mensen met dementie op dinsdag en vrijdag, van 10:00 tot 16:00 uur. Lijkt het u leuk om langs te komen voor een kopje koffie en/of thee bij ClubCaffemed? Maak dan een afspraak zodat we u kunnen verwelkomen. U kunt hiervoor en voor andere vragen altijd tijdens kantoortijden naar ons kantoor bellen. Klik hier voor meer informatie of neem contact op via  0513 - 437 764.

Hoe gaat Comfortzorg om met Corona?

We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet het virus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 . Het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door druppeltjes. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of zingen of praten. Dan komen er druppeltjes vrij en komt het virus in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

Als je afstand van anderen houdt (minimaal 1,5 meter) en regelmatig goed je handen wast, is de kans dat je besmet raakt door de druppeltjes klein. De kans dat je zelf anderen besmet is erg klein als je afstand houdt van anderen, niest en hoest in je elleboog, papieren zakdoekjes gebruikt en thuis blijft als je klachten hebt en en doe een zelftest of laat je testen bij de GGD.

Wij volgen de basisregels zoals gesteld door het RIVM:
> Wij wassen vaak onze handen.
> Wij houden zo vaak als kan 1.5m afstand.
> Wij werken met een mondkapje.

Benieuwd naar alle regels van het RIVM? Klik hier.

wat is ambulante begeleiding?

Met ambulante begeleiding worden cliënten ondersteund in het dagelijks leven. Dit gebeurt met zorg op maat zodat mensen de regie kunnen voeren over hun eigen leven, om zoveel mogelijk zelfstandig deel uit te kunnen maken van de samenleving. De begeleiding wordt altijd gericht op de zorgvraag en de persoonlijke leefsituatie van een cliënt.Bij start van de ambulante begeleiding wordt er gekeken, om welke manier er ondersteuning geboden kan worden. Samen wordt er gekeken wat er aan de hand is, wat er nodig is aan ondersteuning en wat de mogelijkheden zijn. De ambulante begeleider komt in de meeste gevallen bij de cliënt thuis. Wij gebruiken hier o.a. de Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM) voor. Een instrument waarmee wij de mate van zelfredzaamheid eenvoudig en volledig kunnen beoordelen.

Bent u op zoek naar ambulante begeleiding? Wij kunnen u hierbij helpen. U kunt hiervoor een online formulier invullen, bellen naar onze receptie, of langskomen op één van onze locaties in Friesland.

Wat is verzorging en verpleging?

Verpleging en verzorging thuis
Soms lukt het thuis niet meer alleen. Je komt bijvoorbeeld uit het ziekenhuis, maar je kunt nog niet zelfstandig douchen. Of je merkt dat het steeds lastiger wordt om medicijnen op het juiste moment in te nemen. In zulke gevallen is het prettig als je zorg thuis krijgt. Met verpleging en verzorging thuis kun je opname in een verpleeghuis uitstellen. Verpleging en verzorging thuis valt onder thuiszorg. Het wordt ook wel wijkverpleging genoemd.

Onder verpleegkundige zorg valt onder andere: wondzorg, zwachtelen, injecteren, katheteriseren en blaasspoelingen, stomazorg en zorg voor infusen zoals morfinepompen of vocht/antibiotica infusen.

Onder verzorging valt onder andere: hulp bij wassen en aankleden, hulp bij uitkleden, hulp bij toiletgang, verzorgen van eten en drinken, steunkousen aantrekken en toezien op medicatie inname.Afwijkende zorgvragen zijn in overleg altijd mogelijk.

Wat doet de wijkverpleegkundige?

Wanneer je verpleging en verzorging thuis krijgt,  komt er een wijkverpleegkundige of verzorgende om je te helpen.
> De wijkverpleegkundige bepaalt samen met jou welke zorg je krijgt.
> De wijkverpleegkundige is er ook voor jouw naaste(n) en mantelzorger(s).
> De verpleging en verzorging thuis draagt bij aan een leven zoals jij dat wenst.
> De verpleegkundigen en verzorgenden zorgen met jou voor een goede relatie.
> De verzorgenden en verpleegkundigen zijn gekwalificeerd.
> Je krijgt zorg van een vast team.
> De wijkverpleegkundige zorgt dat je veilige en kwalitatief goede zorg krijgt.
> De wijkverpleegkundige maakt duidelijke afspraken met je en komt deze na.
> Je kunt je zorgplan en zorgdossier bekijken en samen met de wijkverpleegkundige bespreken.

hoe gaat comfortzorg om met uw privacy?

Onze medewerkers werken volgens de huidige AVG regels van het geldende privacyreglement m.b.t. het gebruik van uw persoonlijke gegevens, zwijgplicht, dossier inzage en de bewaartermijnen van het dossier. Zowel het privacyreglement en de bijbehorende privacyverklaring zijn hier op de site te vinden.

Comfortzorg respecteert de privacy van bezoekers van haar website en zorgt ervoor dat de persoonlijke gegevens die u verstrekt vertrouwelijk worden behandeld. Wij verkopen uw persoonlijke gegevens niet aan derden en maken deze niet openbaar.

Review

Comfortzorg krijgt elk jaar weer
een hoge waardering van haar klanten.

Niet gevonden wat u zocht? Stuur een bericht
Onze servicemedewerkers antwoorden doorgaans binnen 48 uur.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.