Comfortzorg biedt (specialistische) jeugdhulp met als doel het teruggeven van de eigen regie. Hiervoor maken we gebruik van verschillende effectieve interventies (zoals SOS, IAG, NIKA, Oplossingsgericht werken) die verweven zijn door onze trajecten. Belangrijk in onze werkwijze is een goede match tussen cliënt en hulpverlener en het betrekken van het netwerk van de cliënt.
Lees meer over onze trajecten:
Doel is het onderzoeken of de regie teruggegeven kan worden aan de ouders of opvoeders.
Zicht krijgen op veiligheid/opvoedvaardigheden door gebruik te maken van een kwalitatieve methode van observeren middels het ABC-schema (Antecedenten, Behavior en Consequenties) en geprotocolleerde verslaglegging a.d.h.v. het BIC-model.
Doel is het verbeteren van de opvoedvaardigheden gericht op het aanbrengen van structuur in het systeem.
Ondersteunende begeleiding bij verschillende levensdomeinen, waaronder dagstructuur aanbieden, netwerk stabiliseren en uitbreiden, administratieve ondersteuning en/of hulp bij contact leggen met instanties in samenwerking met de jeugdige en/of gezin.
Doel is het ambulant verhelderen en analyseren van de huidige opvoedvaardigheden van opvoeders.
Opvoeding in beeld is een hulpmiddel voor het in kaart brengen en beoordelen van ‘goed genoeg opvoederschap’. Het is een volledig ambulant traject van 10 tot 12 observatiebezoeken (maatwerk mogelijk). De aanpak is systemisch van aard gericht op de thuissituatie. Het omvat een kwalitatieve methode van observeren met het ABC-schema, het analyseren van de pedagogische vaardigheden van de ouder/verzorger en het ontwikkelingsklimaat van het kind aan de hand van het BIC-model. Er vinden kindgesprekken plaats met onder andere de 3-huizen methode van Signs of Safety. Tussenevaluatie waarin krachten dan wel verbeterpunten worden besproken en waarin handvatten kunnen worden gegeven, op basis van de opvoedvaardigheden vanuit het BIC-model.Eindproduct is een rapport waarin advies wordt gegeven.
Doel is het ambulant verhelderen en analyseren van de mogelijke opvoedvaardigheden van opvoeders, het gaat hierbij uitdrukkelijk om de mogelijkheden van de opvoeders in de toekomst op de middellange termijn. Bijvoorbeeld in te zetten bij mogelijke terugplaatsing van kinderen en complexe echtscheidingen.
Opvoeding in beeld is een hulpmiddel voor het in kaart brengen en beoordelen van ‘goed genoeg opvoederschap’. Het is een volledig ambulant traject van 12 tot 16 observatiebezoeken (maatwerk mogelijk). De aanpak is systemisch van aard gericht op de thuissituatie in relatie tot het netwerk. Het omvat een kwalitatieve methode van observeren met het ABC-schema, het analyseren van de pedagogische vaardigheden van de ouder/verzorger en het ontwikkelingsklimaat van het kind aan de hand van het BIC-model. Er vinden kindgesprekken plaats met onder andere de 3-huizen methode van Signs of Safety. Tussenevaluatie waarin krachten dan wel verbeterpunten worden besproken en waarin handvatten kunnen worden gegeven, op basis van de opvoedvaardigheden vanuit het BIC-model.Eindproduct is een rapport waarin advies wordt gegeven.
Doel is de vaardigheden van opvoeders toe te laten nemen, inzicht te geven in gedrag van kinderen en aan te laten sluiten bij ontwikkelvragen van jeugdigen.
Oplossingsgerichte werkwijze die in eerste instantie gericht is op preventie van verdere problemen en ontlasten van ouders. Vervolgens wordt gewerkt aan het laten toenemen van de eigen opvoedvaardigheden van ouders.
Doel is de vaardigheden van opvoeders toe te laten nemen, inzicht te geven in gedrag van kinderen en aan te laten sluiten bij ontwikkelvragen van jeugdigen.
Het verbeteren van de opvoedvaardigheden van ouders/verzorgers en het verbeteren van de opvoedomgeving. In te zetten bij gezinnen waarbij sprake is van onvoldoende opvoedvaardigheden en/of waarbij sprake is van een instabiele opvoedomgeving. Het traject omvat als basis Signs of Safety en we werken volgens de IAG-behandelaanpak. Behandelregie door een gedragswetenschapper en systeemtherapeut.
Doel is de vaardigheden van opvoeders toe te laten nemen, inzicht te geven in gedrag van kinderen en aan te laten sluiten bij ontwikkelvragen van jeugdigen. Kinderen groeien veilig op.
Bij alle gezinnen wordt in de thuissituatie de gespecialiseerde ambulante begeleiding e.o. behandeling ingezet. Interventies die als basis worden ingezet zijn: Signs of Safety, IAG, NIKA en Vlaggensysteem. Het veilig maken, dan wel houden, van de thuissituatie van een kind/jeugdige opdat hij/zij zich op optimale wijze kan ontwikkelen. In te zetten bij gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Behandelregie door een gedragswetenschapper of systeemtherapeut.
Psycho-educatie heeft tot doel dat de jeugdige zelf en/of diens omgeving, opvoeders leren omgaan met specifieke problematiek. Te denken valt hierbij aan bv autisme, of aan autisme verwante stoornissen en vormen van ADHD. Een traject wordt kortdurend ingezet.
Wij bieden WISC-V, SEV, WAIS IV, SEO-kleurenprofiel voor jeugdigen en volwassenen. Deze zijn ondersteunende modules en inzetbaar wanneer noodzakelijk voor verdere bepaling van werkwijze en doelen.Aan de hand van de uitkomsten van het diagnostisch traject worden adviezen gegeven aan de cliënt, ouders, school en/of ambulant begeleider. De diagnostiek wordt handelingsgericht ingezet wanneer blijkt dat er vragen zijn over welke ondersteuning het best passend is.